JAK NA PROBLÉMY SE SOUSEDY?

JAK NA PROBLÉMY SE SOUSEDY?

Pro spokojené bydlení je nesmírně důležité mít i dobré vztahy se sousedy. Bohužel hluční nebo problémoví sousedé mohou ovlivnit kvalitu bydlení a života jako takového. Zvláště pokud bydlíte v bytovém domě, kde se sousedům a jejich zvykům nelze tak snadno vyhnout. Často také není problémem sám vlastník bytu, ale jeho nájemník, který v bytě bydlí. Dá se s tím něco dělat?

Pokud nepomáhá domlouvání, přivolání policie ani právní kroky ze strany SVJ, existuje ještě jeden krajní způsob. Jedná se o návrh na nařízení prodeje bytu, o kterém rozhoduje soud. Toho lze využít právě v případě, kdy neukázněný soused omezuje nebo brání ostatním vlastníkům ve výkonu jejich vlastnických práv. Přesněji řečeno, pokud některý z vlastníků své povinnosti porušuje „způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek“. A to i přesto, že byl ze strany společenství vlastníků jednotek opakovaně na své nevhodné chování upozorňován.

Návrh na nucený prodej bytu může podat pouze společenství vlastníků jednotek. Nemůže ho podat pouze jednotlivý bytový vlastník, kterému neukázněný soused znepříjemňuje život. U soudu pak bude nutné prokázat, že soused skutečně způsobuje problémy, které ovlivňují kvalitu bydlení. K tomu bude nutný výslech více vlastníků bytů. Proces ale jistě nebude jednoduchý. Soud bude velmi pečlivě zkoumat všechny okolnosti a prověřovat důvody podání návrhu, než takto razantní řešení odsouhlasí.  


Pokud se potýkáte s problémy se sousedy, ať už s vlastníky nebo s jejich nájemníky, snažte se nejprve o domluvu a smírné řešení. Pokud to nepomáhá, obraťe se na výbor společenství vlastníků jednotek a žádejte, aby vyzval vlastníka k nápravě. Podání návrhu na nařízení prodeje je možná varianta. Ale skutečně až ta poslední, když už není jiná možnost slušné dohody.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů