CO BYSTE MĚLI VĚDĚT PŘEDTÍM, NEŽ DÁTE NÁJEMNÍKOVI VÝPOVĚĎ?

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT PŘEDTÍM, NEŽ DÁTE NÁJEMNÍKOVI VÝPOVĚĎ?

V poslední době se na mě obrátilo několik majitelů bytů, kteří měli problém s hlučnými nájemníky. Prý pořádají v bytě večírky, obtěžují tím sousedy a ti tlačí na majitele, aby nájemníky z bytu vystěhovali. Prosili mě o radu, jak postupovat. Tušili správně, že řešení není tak jednoduché, jak si sousedi představují.

Když se dostanete do podobné situace, v první řadě si ověřte, jak to doopravdy je. Sousedské vztahy jsou věc zapeklitá a možná to není tak horké, jak vám sousedi líčí. Skutečně se večírky opakují nebo to byla jen výjimečná situace? Kvůli jedné narozeninové oslavě přece hned nájemníky vyhánět nebudete, že? Stěžuje si na nájemníky jen jeden soused nebo je jich více? Lidé si občas jen vzájemně nesednou. Znáte to, nájemník neodpověděl dostatečně hlasitě na pozdrav nebo nechal celý den za dveřmi pytel s odpadky a hned je u souseda na černé listině. Někdy skutečně postačí si s nájemníkem, ale také se sousedem promluvit, a situace se zklidní.

Pokud ale zjistíte, že je situace vážná a nájemník se skutečně nechová tak, jak by měl ( obtěžuje sousedy hlukem, ruší noční klid, nedodržuje domovní řád atd.), pak jednejte. Ale pozor, výpověď je až ten poslední krok. Nejdřív musíte nájemníka upozornit na jeho chování a vyzvat ho, aby toho zanechal. Ideálně opakovaně, aby bylo jasné, že vy jste měli snahu situaci řešit. Výzva by měla být písemná. Pošlete ji doporučeně a současně také emailem, vhoďte mu ji do schránky nebo osobně předejte oproti podpisu. Aby byla vidět snaha z vaší strany a on se nemohl vymlouvat, že o ničem nevěděl.

Pokud ani upozornění nepomůže, můžete teprve poslat výpověď. Ta má ale jasná pravidla a doporučuji svěřit její sepsání právníkovi. Protože když v ní neuvedete všechny požadované náležitosti, může být výpověď nájemní smlouvy neplatná. Musíte např. nájemníkovi sdělit důvod výpovědi a poučit ho, že proti ní může vznést námitky. A také že může požádat soud o přezkoumání oprávněnosti výpovědi. Není to tak úplně jednoduché, že?

Když navíc narazíte na člověka znalého věci, můžete to být vy, kdo tahá za kratší konec provazu. Občanský zákoník skutečně více chrání nájemníky, než majitele bytů. Myslet si o tom můžeme, co chceme, ale je to tak. Právník se vám opravdu bude hodit. Poradí vám, jak s výpovědí správně postupovat a podle vývoje situace vyhodnotí, jaké máte v případě sporu šance na úspěch. Pokud máte s nájemníkem smlouvu na dobu určitou a do konce už mnoho nezbývá, možná bude jednodušší nechat ho v bytě ještě pár měsíců bydlet, než riskovat tahanice po soudech. V tom případě ale určitě vysvětlete situaci sousedům a společenství vlastníků, abyste se sami nedostali do problémů.

Já vám pak ráda pomohu najít do bytu nové, solidní a prověřené nájemníky.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů