CO JE TO PŘÍDATNÉ SPOLUVLASTNICTVÍ?

CO JE TO PŘÍDATNÉ SPOLUVLASTNICTVÍ?

Jedná se o pojem, který zavedl od roku 2014 Občanský zákoník, konkrétně v § 1223 - 1235. Pojďme si ho blíže vysvětlit na konkrétním příkladu.

Řečí práva je to věc ve vlastnictví více vlastníků samostatných věcí, které tvoří jeden místně a účelově vymezený celek a bez níž není užívání těch samostatných věcí možné.

Může se jednat třeba o příjezdovou cestu. V chatové osadě je několik chat ve vlastnictví různých  majitelů a k nim vede jedna společná příjezdová cesta. Každý vlastník chaty má spoluvlastnický podíl na příjezdové cestě. 

Důležitou podmínkou přídatného spoluvlastnictví je především to, že prodej podílu na přídatném spoluvlastnictví ( v tomto případě podílu  na příjezdové cestě) je možný pouze společně s prodejem té hlavní věci, k jejímuž využití věc v přídatném spoluvlastnictví slouží ( tedy v tomto případě chaty).

Jinými slovy, máte zaručeno, že při prodeji chaty bude spoluvlastnický podíl na příjezdové cestě součástí prodeje. Ale naopak, spoluvlastnický podíl na příjezdové cestě nelze bez chaty samostatně prodat. 

Informaci o přídatném spoluvlastnictví najdete na listu vlastnictví, konkrétně v jeho části D najdete zápis Funkční celek s vlastnictvím, kde bude uvedena konkrétní nemovitost, o kterou se jedná.

V praxi jsem se nedávno setkala s pozemkem - předzahrádkou před bytovým domem, který byl určen jako přídatné spoluvlastnictví k jednotlivým bytovým jednotkám v domě. S tímto nástrojem se setkávám čím dál častěji. Je tedy určitě dobré list vlastnictví pečlivě prostudovat, aby se při prodeji na nějakou nedílnou součást nemovitosti nezapomnělo.

Vy si ale tyto starosti můžete ušetřit. Svěřte mi vaši nemovitost do prodeje či pronájmu a všechny povinnosti nechejte na mě.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů