CO VŠECHNO OBNÁŠÍ PŘÍPRAVA NEMOVITOSTI PŘED PRODEJEM ?

CO VŠECHNO OBNÁŠÍ PŘÍPRAVA NEMOVITOSTI PŘED PRODEJEM ?

Nafotit nemovitost mobilem, dát inzerát na internet a čekat, až se najde kupec. To je bohužel častá představa o náplni práce realitního makléře. Pojďte se se mnou tedy podívat, jak probíhala příprava rodinného domu v brněnských Žabovřeskách, který jsem nedávno prodala a kolik práce jsem nejen já odvedla, než se vůbec inzerát na prodej domu dostal na internet.

1. vyklizení a úklid

V domě bylo množství nábytku z různých období, většinou jen tak naskládané bez ladu a skladu. Kromě toho také hromady dávno nepotřebných věcí, uložených ve sklepě i na půdě. Nemovitost v tomto stavu rozhodně nebylo možné nafotit ani ji ukazovat zájemcům. Jako první tedy přišla na řadu vyklízecí služba, která všechno odvezla na skládku a poté proběhl úklid. Stačily tři dny a byl to úplně jiný dům. Prostorný a prosvětlený. 

2. zajištění potřebné dokumentace

Mezitím, co v domě probíhal úklid, já jsem se zaměřila na zajištění potřebné dokumentace. A nebylo jí málo:

- majitelé už dříve nechali zpracovat od projektanta půdorysy, čímž mi usnadnili práci. Já jsem od grafika nechala půdorysy zpracovat pro inzerci do uživatelsky příjemnější podoby

- k domu se váže věcné břemeno z roku 1933. Takto staré smlouvy už nenajdete běžně v archívu katastru nemovitostí. Musíte navštívit pozemkovou knihu a doufat, že se je podaří dohledat. Sice se smlouvy našly, neposkytly mi ale potřebné informace, proto jsem ještě musela požádat o spolupráci Brněnské vodárny a kanalizace. Od nich jsem získala přehlednou mapu sítí a důležité informace jsem získala také u majitelů sousední nemovitosti. Taková trošku detektivní práce

- povinností prodávajícího je předložit kupujícímu průkaz energetické náročnosti. Ten vypracovala společnost oekoplan Czech Republic s.r.o., se kterou dlouhodobě spolupracuji

- dům také prohlédl technický inspektor ze společnosti Nemoinspekt s.r.o. a vypracoval podrobnou zprávu o stavu domu, možných závadách a potřebných rekonstrukcích 

3. focení a natáčení

Po úklidu domu jsme konečně mohli začít s přípravou prezentace. O profesionální fotografie se postaral fotograf Radek Vrážel a o natočení 3D virtuální prohlídky firma Prohlídky ve 3D.

4. propagace

A jsem ve finále, tedy ve finále přípravné části. Mám krásné fotografie a virtuální prohlídku, všechny potřebné podklady a informace. Mohu tedy připravit inzerát na realitní servery a na sociální sítě. Samozřejmostí je také vlastní web nemovitosti. A tištěný prezentační materiál, který každý zájemce obdrží při prohlídce.

A začíná další fáze - samotný prodej: prohlídky se zájemci, jednání s vybraným kupcem ohledně smluvní dokumentace, jednání s úvěrující bankou, přepis na katastru, předání domu a přepis energií.

Je toho opravdu hodně. Jako profesionální realitní makléř ale přesně vím, čím začít a co je nutné udělat, aby byl prodej co nejúspěšnější. Svěřte mi prodej vaší nemovitosti a já se o všechno postarám za vás.

Těším se na spolupráci s vámi

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů