JAK JE TO S PRŮKAZEM ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY U DRUŽSTEVNÍCH BYTŮ ?

JAK JE TO S PRŮKAZEM ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY U DRUŽSTEVNÍCH BYTŮ ?

Pokud prodáváte nebo pronajímáte byt, dům nebo jeho ucelenou část, ukládá vám zákon o hospodaření energií povinnost předložit kupujícímu nebo nájemci průkaz energetické náročnosti budovy ( zkráceně PENB). Ten musí být také součástí inzerce, aby zájemce věděl, do jaké energetické třídy nemovitost patří.


Potřebujete mít ale průkaz energetické náročnosti také při prodeji družstevního bytu?

Odpověď je jednoduchá: průkaz mít nemusíte, protože se nejedná o prodej, o kterém hovoří zákon, ale jedná se o převod družstevního podílu spojeného s právem na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu. Povinnost předložit PENB má tedy družstvo, a to až při podpisu smlouvy o nájmu s novým členem družstva.

Podobně jste na tom v případě, že družstevní byt pronajímáte. Nejedná se totiž o nájem bytu, o kterém zákon hovoří. Jedná se o podnájem, protože vy byt máte pronajmutý od družstva a pouze ho podnajímáte další osobě.

Ale pozor! Rozhodně doporučuji průkaz si od družstva vyžádat a v inzerci energetickou třídu uvádět. Pokud uvedena nebude, realitní vyhledavač automaticky přiřadí nejnižší možnou, a to vaši nemovitost v očích zájemců poškodí. O náklady na energie se dnes kupující i nájemci velmi detailně zajímají a realitní vyhledavače umožňují vyfiltrovat nabídky podle energetické třídy. 

Pokud se rozhodnete prodat svou nemovitost  či převést svůj družstevní podíl se mnou, tyto otázky vás ale vůbec trápit nemusí. Všechno důležité za vás pohlídám.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů