JAK POSTUPOVAT, KDYŽ JE VÁŠ SPOLUVLASTNÍK V POTÍŽÍCH?

JAK POSTUPOVAT, KDYŽ JE VÁŠ SPOLUVLASTNÍK V POTÍŽÍCH?

Spoluvlastníka nemovitosti si bohužel vždycky vybrat nemůžete. Typickým příkladem je, že nemovitost zdědíte společně se vzdáleným příbuzným, kterého možná ani osobně neznáte.

Nedávno mi klientka vyprávěla, jak vyplácela dluhy za svého strýce, protože nechce přijít o dům, který společně zdědili. V jejich případě snad nyní dojde k dohodě a nemovitost prodají.

Vždy ale není řešení snadné a dohoda mezi stranami jednoduchá.

Při spoluvlastnictví je proto obezřetnost na místě. Co lze tedy doporučit?

Pokud s někým spoluvlastníte nemovitost, mějte přehled o tom, zda se váš spoluvlastník příliš nezadlužuje či dokonce zda svůj spoluvlastnický podíl nedal někomu do zástavy.

Pokud zjistíte, že je váš spoluvlastník ve finančních problémech a nezvládá splácet svoje závazky, snažte se situaci aktivně řešit. Zjistěte si výši dluhu a je-li to ve vašich možnostech, dohodněte se, že za něj dluh zaplatíte, aby dále nenarůstal o úroky a sankce a nedošlo k nařízení exekuce.

Současně se také dohodněte, jakým způsobem vám peníze vrátí a jak se bude s nemovitostí nakládat dál, aby se situace neopakovala. Nemovitost můžete společně prodat nebo se např. dohodnout na převodu jeho spoluvlastnického podílu na vás.

Pokud už je na spoluvlastníka uvalena exekuce, komunikujte aktivně s exekutorem dříve, než dojde k dražbě. Je-li to ve vašich možnostech, dluh zaplaťte nebo se domluvte s exekutorem na jiném řešení, jak dražbu odvrátit.

Pokud už dojde k dražbě, máte možnost se jí zúčastnit a jako spoluvlastník máte předkupní právo. Pokud vám bude upřeno, máte možnost se odvolat.

Ať už se nacházíte v kterékoliv z uvedených situací, konzultujte vždy veškeré kroky s právním zástupcem. Bez jeho pomoci můžete zvolit chybný postup nebo promeškat důležité lhůty. A ušetřených pár tisíc za konzultaci vás může vyjít hodně draho.

 

Pokud se rozhodnete situaci řešit prodejem nemovitosti, obraťte se na mě. O vše potřebné se postarám za vás

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů