JAK POSTUPOVAT PŘI PRODEJI STAVBY STOJÍCÍ NA CIZÍM POZEMKU ?

JAK POSTUPOVAT PŘI PRODEJI STAVBY STOJÍCÍ NA CIZÍM POZEMKU ?

Vlastníte objekt, který stojí na pozemku jiného vlastníka ?  A víte, že máte ze zákona vzájemné předkupní právo ? 

Já se s takovými případy setkávám v praxi poměrně často.Typickým příkladem jsou třeba garáže nebo rekreační chaty.

Budete-li chtít prodat např. zmíněnou chatu, musíte majiteli pozemku pod chatou nabídnout, zda ji nechce odkoupit on. Naopak i on musí pozemek nabídnout nejdříve vám, pokud ho bude chtít prodat. V praxi jsou častými protistranami obce, města či nějaký státní orgán, případně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému odkup nabízíme. Může se ale jednat i o soukromého vlastníka. Je potřeba si z evidence katastru nemovitostí přesně zjistit, komu nabídku zaslat.

Protože byste ale podle zákona měli majiteli pozemku ( tzv. předkupníkovi) učinit nabídku na odkoupení za zcela shodných podmínek, jako máte dohodnuté s tzv. koupěchtivým ( tedy zájemcem o koupi Vašeho objektu), nemůžete se dohodnout dopředu. V okamžiku, kdy máte koupěchtivého a máte přesně dáno znění kupní smlouvy, toto podepsané znění byste mu měli zaslat s nabídkou, zda chce za těchto podmínek koupit. Jemu poté běží tříměsíční lhůta na to, aby nabídku akceptoval a dle podmínek smlouvy zaplatil. Pokud zájem nemá, může samozřejmě podepsat prohlášení,že se předkupního práva vzdává a nemá zájem ho využít, čímž se lhůta zkrátí. Pokud se vám s ním ale nepodaří dohodnout, musíte nechat tuto lhůtu uplynout a teprve poté může prodej koupěchtivému proběhnout.

Se soukromými vlastníky asi bude domluva snažší, v případě domluvy se státními orgány se mohou vyskytnout průtahy způsobené jejich složitějšími administrativními postupy. Je potřeba s tím tedy počítat a koupěchtivého na to upozornit. Protože v zákoně není zcela jasně popsán postup, jak správně nabídnout a uplatnit předkupní právo, doporučuji vždy v takovém případě svěřit vyřízení odborníkovi, advokátovi či realitní kanceláři. V případě, že zvolíte špatný postup, může to mít za následek nepříjemný právní spor s předkupníkem, který se bude cítit poškozen.

A nemusí za tím být jen zájem koupit. Bohužel se setkávám i s tím,že si lidé takto jen vzájemně znepříjemňují život ve snaze vyřídit si staré účty a křivdy. Realitní makléř je proto ideálním prostředníkem, který není zatížený emocemi a který může znesvářené strany přivést k dohodě. Ráda budu nápomocna i vám, pokud to budete potřebovat.

Zavolejte mi nebo napište a můžeme Vaši situaci probrat třeba u dobré kávy. Těším se na setkání s vámi

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů