JAK SPRÁVNĚ POSTUPOVAT, KDYŽ VÁM HYPOTÉKA PŘERŮSTÁ PŘES HLAVU?

JAK SPRÁVNĚ POSTUPOVAT, KDYŽ VÁM HYPOTÉKA PŘERŮSTÁ PŘES HLAVU?

Splácíte hypotéku. Závazek mnohdy i na desítky let. Je logické, že se během té doby může taky mnoho věcí změnit. Třeba vaše rodinné poměry, finanční nebo zdravotní situace. Mění se také podmínky hypotečních úvěrů, především úrokové sazby. To všechno jsou okolnosti, které mohou ovlivnit vaši schopnost hypotéku dále bez problémů splácet. Když k tomu připočteme zdražování dalších základních potřeb ( třeba energií nebo potravin), může to pro některé rodiny skutečně znamenat zátěž, kterou těžko zvládnou.

Jak tedy v takové situaci správně postupovat?

Bohužel moje zkušenost z praxe je tristní. Hodně lidí problémy prostě neřeší. Strčí hlavu do písku a myslí si, že to nějak dopadne. Ignorují upomínky, nepřebírají poštu a pak se diví, když jim u dveří zazvoní exekutor nebo mají zablokovaný účet v bance. Zkušenost mých kolegyní - finančních poradkyní ale říká jasně: takovou nečinností svou situaci jen zhoršíte. 

Pokud se dostanete do problémů se splácením hypotéky, řešte to hned. Nejlépe ještě dříve, než se poprvé zpozdíte se splátkou. Tedy v okamžiku, kdy vyhodnotíte, že další splátky jsou nad vaše možnosti.

Komunikujte s bankou. Seznamte ji se svou situací, upřímně a bez zatajování důležitých skutečností. Snažte se najít oboustranně přijatelné řešení. Může se jednat třeba o odklad splátek na nezbytnou dobu nebo prodloužení splatnosti hypotéky.

Co když se vám nepodaří najít přijatelné řešení? Co když se situace ukáže jako dlouhodobě neudržitelná?

V krajním případě může být řešením prodej nemovitosti. A tady je právě důležitá už zmíněná komunikace s bankou. K prodeji budete potřebovat její součinnost a většinou i výslovný souhlas. Pokud už ale budete ve zpoždění se splátkami, banka bude situaci řešit sama a bez možnosti, abyste to nějak ovlivnili. Nejčastěji dražbou, jejíž výsledek pro vás může být dost nevýhodný.

Buďte tedy aktivní a včas bance nabídněte řešení. Tím může být prodej větší nemovitosti a následná koupě nějaké menší. Typicky je to třeba přechod z domu do bytu nebo prodej velkého bytu a koupě menšího. Nebo lze zvolit dočasné bydlení v nájmu. 

Neberte to jako definitivní. Vaše situace se může za čas změnit a můžete uvažovat o změně bydlení, nové hypotéce apod. Pokud ale budete mít za sebou zátěž z minulosti ve formě negativních záznamů v úvěrovém registru kvůli dlužným splátkám, bud vám to situaci řadu let zbytečně komplikovat. Právě proto je důležité problémy řešit, dokud je ještě čas.

Pokud se v podobné situaci ocitnete, nabízím vám nezávaznou konzultaci. Ve spolupráci se zkušenými finančními poradkyněmi vám pomohu najít nejvhodnější postup, jak správně komunikovat s bankou a jak vyřešit vaše další bydlení. 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů