JAK VYBRAT REALITNÍHO MAKLÉŘE ?

JAK VYBRAT REALITNÍHO MAKLÉŘE ?

                                                                                                       Článek si můžete také poslechnout ZDE

Můj příbuzný potřeboval prodat nemovitost v jiné části republiky a prosil mě o radu, kterou realitní kancelář má oslovit ke spolupráci. "Mám oslovit nějakou velkou, nadnárodní realitní kancelář ? Nebo spíš nějakou malou, lokální ? "

Otázka není jednoduchá a ani odpověď na ni. Podle mého názoru totiž nejvíc záleží na konkrétním makléři, kterého si vyberete. A nezáleží na tom, jestli  pracuje pro velkou či malou realitní kancelář. Znám skvělé makléře v malých kancelářích, stejně jako špatné v těch velkých. A obráceně. Jak tedy vybírat a podle čeho ?

1. makléř by se měl orientovat v lokalitě

Je dobré vybrat si makléře, který v lokalitě dlouhodobě působí. Zná její specifika, má přehled o aktuální nabídce i poptávce a o cenách, za které se nemovitosti prodávají ( nikoliv nabízí, ale skutečně prodávají).

2. makléř by měl mít reference

Zajímejte se o to, jak práci makléře hodnotí jeho klienti. Je samozřejmostí mít na stránkách kanceláře nebo na webu makléře reference klientů. Zapátrat po zkušenostech ostatních pomůže i Google.

3. makléř by se měl průběžně vzdělávat

Zajímejte se o to, zda se makléř vzdělává, absolvuje školení, semináře či odborné konference. Zkrátka zda na sobě pracuje, aby mohl klientům poskytovat co nejlepší služby.

4. makléř by měl využívat moderní nástroje

Nafotit nemovitost mobilem a dát inzerát na internet, to opravdu není všechno. Správný makléř dbá na přípravu nemovitosti ( úklid, vyklizení nepotřebných věcí, homestaging...), aby maximálně využil první dojem. Využívá služeb profesionálního fotografa, nechá zpracovat 3D virtuální prohlídku nebo videoprohlídku, natočení nemovitosti pomocí dronu apod. Při propagaci prodeje využívá i jiné prodejní kanály např. sociální sítě. 

5. s makléřem byste si měli lidsky sednout

Poslední bod, ale nejdůležitější. Sejděte se s vybraným makléřem a ptejte se ho na to, jak bude celý prodej probíhat, od začátku až do konce. Budí ten člověk ve Vás důvěru ? Umí odpovědět na Vaše otázky ? Zajímá se o Vaše potřeby ? Netlačí Vás do něčeho, co nechcete ? Pokud máte pochybnosti, raději se poohlédněte po někom jiném. Uvědomte si, že s makléřem budete v kontaktu řadu měsíců. Svěřujete mu prodej svého majetku nemalé hodnoty a spoléháte na něj, že bude hájit Vaše zájmy. Proto byste si měli být na 100% jistí, že jste vybrali toho správného.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů