JAK ZVÝŠIT VAŠE ŠANCE, ŽE SI PRONAJÍMATEL VYBERE PRÁVĚ VÁS?

JAK ZVÝŠIT VAŠE ŠANCE, ŽE SI PRONAJÍMATEL VYBERE PRÁVĚ VÁS?

Poptávka po nájmech je obecně velmi vysoká. U nás v Brně je to dáno také množstvím studentů a cizinců, kteří zde pracují. O pěkný byt za slušnou cenu se mohou zajímat i desítky zájemců. Dá se nějak zvýšit šance, že si pronajímatel vybere právě vás? Poradím vám pár postřehů z mojí praxe.

Při hledání nájmu budete komunikovat přímo s majitelem nebo s realitním makléřem, který ho zastupuje. V tom druhém případě často vhodného zájemce vybírá přímo sám makléř, majitel výběr nechává na něm. Nebo makléř udělá předvýběr několika vhodných zájemců ( podle kritérií, které jsou pro majitele důležité a podle vlastního dojmu z prohlídky) a majitel si pak sám vybere. Ať už jednáte s majitelem nebo s jím pověřeným makléřem, vyplatí se dodržet následující doporučení:

1. Přečtete si pořádně inzerát 

Divili byste se, kolik lidí volá na inzerát a ptá se na věci, které jsou v inzerci uvedeny, např. termín nastěhování. Nebo kolik lidí volá na inzerát, i když nesplňují jasně uvedené podmínky, např. maximální počet osob, pro který je byt vhodný. Přečtěte si tedy inzerát pečlivě od začátku do konce. Zvažte, jestli podmínky nájmu vyhovují vám a jestli také vy jako nájemce vyhovujete uvedeným podmínkám a teprve potom zvedněte telefon nebo napište email.

2. Představte se 

Buďte maximálně transparentní. Už při prvním emailu či telefonátu sdělte co nejvíce informací o sobě. Třeba kdo bude v bytě bydlet, co děláte,  jak dlouho byste zde chtěli zůstat, proč vás tato konkrétní nabídka zaujala. Pokud můžete, nabídněte reference od předchozího pronajímatele. Zapůsobíte lépe, než úplně anonymní zájemce, od kterého přijde přednastavená odpověď na inzerát " Dobrý den, mám zájem o bližší informace a případně i prohlídku bytu ".

3. Udělejte dobrý dojem při osobním setkání

Na sjednanou prohlídku přijďte včas. Má-li makléř nebo majitel více prohlídek po sobě, bude naštvaný, když mu váš pozdní příchod nabourá časový harmonogram. Opozdilec zkrátka dobrý dojem neudělá. Snažte se na prohlídce vystupovat mile a s úsměvem. Na položené otázky odpovídejte bez vytáček. Ptejte se na věci, které vám nejsou jasné, abyste předešli pozdějším nedorozuměním. 

4. Nebuďte za potížistu

Pokud už si vás majitel či makléř vybere, čeká vás ještě poslední krok, a to uzavření nájemní smlouvy. Ta by samozřejmě měla být vyvážená pro obě strany a měla by být v souladu s občanským zákoníkem. Je v pořádku, když si smlouvu necháte zkontrolovat právníkem, opatrnost je na místě. Ale všeho moc škodí a někdy je taky potřeba použít selský rozum. Stává se, že se jednání zasekne na úplných banalitách. Jednáme několik dnů o změnách jednotlivých slov ve smlouvě, aniž by nějak měnily význam ujednání. Pozor na to, aby vás majitel nebo makléř nevyhodnotil jako potížistu, se kterým budou problémy i v budoucnu a nevybral si raději někoho jiného.

 

Můžete také využít platformy, na kterých si založíte profil a specifikujete vaši poptávku. Moje realitní kancelář např. dlouhodobě spolupracuje s UlovDomov.cz, kde inzerují přímí majitelé i realitní kanceláře. A jak to celé funguje?

Přijde vám upozornění na můj nový inzerát a pokud na něj reagujete, já uvidím váš profil. Informace o vás mi hned napoví, zda jste vhodným nájemcem pro ten konkrétní byt. Odpadá anonymita, jednání je transparentnější a rychlejší.  

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů