JE VÝHODNĚJŠÍ NEMOVITOST DAROVAT ?

JE VÝHODNĚJŠÍ NEMOVITOST DAROVAT ?

Především starší klienti se často ptají, zda je výhodnější nemovitost darovat potomkům ještě za jejich života nebo počkat až na případné dědické řízení. 

Pokud se na věc podíváme z čistě finančního hlediska, je určitě výhodnější nemovitost darovat.  Při dědění mezi blízkými příbuznými se sice neplatí žádná daň, je ale nutno počítat s vysokými poplatky. Notář, který vyřizuje pozůstalost, bude po dědicích požadovat posudek, stanovující tržní hodnotu děděného nemovitého majetku. Je možné nechat vypracovat klasický odhad od soudního znalce. Ceny se pohybují okolo 5.000 Kč za rodinný dům. Většina notářů akceptuje i tržní odhad ceny vypracovaný realitní kanceláří, ten bude určitě levnější. I já Vám ráda odhad vypracuji, a to zdarma, pokud nemovitost budete následně s mou pomocí prodávat.

Ze stanovené hodnoty majetku se ale pak vypočítává odměna notáře. Ta je dána vyhláškou o odměnách a náhradách notářů a podle hodnoty majetku běžně dosahuje i několika desítek tisíc korun.

Oproti tomu je darování podstatně levnější. Bude vás stát jen náklad na sepsání darovací smlouvy ( počítejte cca od 3.000 Kč), poplatek několik desítek korun za ověření podpisů a správní poplatek 2.000 Kč za podání smlouvy na katastr.

Tento postup je ale vhodný hlavně v případech, kdy máte pouze jednoho dědice, se kterým máte bezproblémové vztahy. Pokud v darované nemovitosti současně bydlíte, trvajte vždy na zřízení věcného břemene doživotního užívání, které vám zaručí, že budete v nemovitosti moci v klidu dožít. Darování je většinou nevratný krok a nikdy nevíte, jak se vaše vzájemné vztahy mohou během pár let vyvinout. Jistota je jistota.

Pokud máte dědiců více nebo vztahy ve vaší rodině nejsou úplně idylické, poraďte se raději s notářem či advokátem, jak postupovat. S darováním by ostatní dědicové nemuseli souhlasit a zadělali byste tím jen na další rozepře. Občanský zákoník poskytuje dost možností,jak určit, co se má s vaším majetkem do budoucna stát, včetně možnosti stanovit pro dědění podmínky, které musí dědic splnit nebo možnosti zkrátit nárok některého dědice. 

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů