KDO PLATÍ PROVIZI REALITNÍHO MAKLÉŘE?

KDO PLATÍ PROVIZI REALITNÍHO MAKLÉŘE?

Jako realitní makléřka působící převážně v Brně a okolí se často setkávám s otázkou, kdo by měl platit provizi realitního makléře. Prodávající nebo kupující ?

Za mě jednoznačně provizi platí prodávající.

Proč? Je to logické, protože

- prodávající je ten, kdo si službu realitního makléře objednává a využívá jeho odborné znalosti a schopnosti k prodeji nemovitosti

- prodávající díky realitnímu makléři může dosáhnout vyšší ceny za svou nemovitost a mít jistotu, že prodej proběhne profesionálně a bez problémů

- realitní makléř má za úkol zastupovat zájmy prodávajícího a pomáhat mu s prodejem. Je to odborník, který se v oblasti nemovitostí vyzná a dokáže prodávajícímu poskytnout potřebné rady a informace

- platba provize je odměnou za práci a úsilí realitního makléře ve prospěch prodávajícího

Samozřejmě existují i výjimky, kdy platbu provize hradí kupující. To se děje v případech, kdy je kupující ten, kdo si službu realitního makléře objedná, nejčastěji na pomoc při hledání nemovitosti ke koupi.

U nás to ještě není tak obvyklé, ale v zahraničí je zcela běžné, že si kupující najme realitního makléře, který pro něj nemovitost vyhledává, pomáhá mu ji prověřit a hlídá, aby celý proces koupě proběhl po všech stránkách v pořádku.

„ Ale v Brně je to nastavené tak, že provizi hradí kupující“, hlásají stále někteří brněnští realitní makléři. A od nich tento názor bohužel pak přebírají i někteří prodávající klienti.

Co to tedy je ten „brněnský model“, kterému se smějí realitní makléři v ostatních částech republiky? Kdysi dávno přišla jedna brněnská realitní kancelář s reklamou „ Dejte nám vaši nemovitost do prodeje a nebudete platit provizi“. Prodávající zajásali a začali se do oné kanceláře hrnout. Ostatní kanceláře tuto taktiku následovaly, aby nepřišly o zakázky. Jenže tu provizi někdo zaplatit musí, a tak se plátcem provize stal kupující.

Proč je „brněnský model“ špatně?

O pár odstavců výše jsem už vysvětlila, že objednatelem služby realitního makléře je prodávající. Ten očekává, že realitní makléř bude hájit jeho zájmy. Jenže při variantě, když provizi platí kupující, je zcela logické, že kupující očekává za své peníze od realitního makléře to samé. Může ale realitní makléř hájit současně zájmy obou stran obchodu? Zájmy, které mohou být zcela protichůdné? To samozřejmě není dost dobře možné. Je to stejné, jako kdyby advokát zastupoval obě strany sporu současně. 

K tomu si ještě připočtěme netransparentnost vůči kupujícímu. V inzerci uvidí kupující cenu s poznámkou, že bude připočtena provize. Kolik bude dělat provize? Bude provize s DPH nebo bez DPH? O kolik se tedy výsledná cena navýší? Od hledajících klientů vím, že tyto informace se bohužel často dozví až na prohlídce, někdy dokonce až před podpisem rezervace. A to je špatně. Cena by měla být vždy inzerovaná jako cena pro kupujícího konečná, bez dalších neočekávaných plateb.

Naštěstí i v tom Brně už se ale situace lepší a čím dál více realitních makléřů i klientů chápe podstatu a význam služby realitního makléře. A že platí ten, kdo službu objednává.

 

Chystáte se prodat nemovitost? Ráda se o všechno profesionálně postarám.

Zavolejte mi nebo napište a probereme to třeba u dobré kávy.

 

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů