KDY A O KOLIK MŮŽE PRONAJÍMATEL ZVÝŠIT NÁJEMNÉ?

KDY A O KOLIK MŮŽE PRONAJÍMATEL ZVÝŠIT NÁJEMNÉ?

Za jakých podmínek může pronajímatel zvýšit nájemné a co vše je třeba dodržet?

1.
U smluv uzavřených na dobu určitou může pronajímatel změnit cenu po uplynutí stanovené lhůty. V takovém případě není limitován při zvýšení ceny a je jen na nájemci, jestli změnu akceptuje a uzavře smlouvu na další období.

2.
Pronajímatel má možnost zakotvit do smlouvy takzvanou inflační doložku neboli ustanovení o tom, že je oprávněn jednou ročně zvýšit nájemné o vyčíslenou inflaci. Nájemné se bude navyšovat automaticky v závislosti na vyhlášené sazbě inflace zveřejněné Českým statistickým úřadem.

3.
Jestliže máte uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, má pronajímatel nárok zvýšit jednou za rok cenu na hladinu obvyklého nájemného v dané lokalitě. Při návrhu na zvýšení ceny je třeba dodržet několik podmínek. Procentní navýšení nájemného musí odpovídat maximálně 20 % z nájemného za poslední tři roky a pronajímatel je povinen prokázat, že v lokalitě je obvyklé vyšší nájemné. Pokud by nájemce s navýšením nesouhlasil, pronajímatel se může zvýšení ceny domáhat soudně. 

4. 
Je také možné navýšit nájemné po vzájemné dohodě nájemce a pronajímatele. K tomu se nejčastěji přistupuje v případech, kdy se zlepšila kvalita bydlení v souvislosti s rekonstrukcí nebo stavebními úpravami, které pronajímatel provedl. Takové navýšení nesmí překročit 10 % původního nájemného. Dohoda musí být písemná a musí v ní být přesně vyjádřená částka nájemného nebo transparentní způsob jejího výpočtu.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů