MÁTE SVOJI NEMOVITOST SPRÁVNĚ POJIŠTĚNOU?

MÁTE SVOJI NEMOVITOST SPRÁVNĚ POJIŠTĚNOU?

Příroda nás umí překvapit a otočit naše životy naruby. Vzpomeňte si třeba na červen 2021, kdy řádění tornáda na jihu Moravy připravilo mnoho lidí o celoživotně budovaný majetek, o domov, o zdraví nebo dokonce i o život.

Ve světle těchto událostí ale vyplavaly na povrch zarážející informace o tom, kolik lidí nemá svůj – mnohdy jediný a nejcennější majetek – pojištěný. Hovořilo se o tom, že nepojištěných bylo až 50% všech nemovitostí.

Ale i lidé, kteří své nemovitosti pojištěné mají, mohou být nepříjemně překvapeni částkou, kterou jim pojišťovna vyplatí při pojistné události.

Málokdo si uvědomuje, že pojistnou smlouvu je potřeba pravidelně upravovat. Proč?

Ceny nemovitostí v čase stále rostou, a to je potřeba ve smlouvě zohlednit. Stejně tak každá rekonstrukce, modernizace, každé nové vybavení, které do domu či bytu pořídíte, navyšuje jeho pojistnou hodnotu.

Koupili jste před lety dům nebo byt a máte stále pojištěno na původní kupní cenu?

Vaše nemovitost má dnes mnohem vyšší hodnotu, i když jste ji koupili jen před pár lety. Je tragické zjistit až při pojistné události, že pojišťovna bude plnit z původní smlouvy a vyplacená pojistná částka nebude stačit na opravy v dnešních cenách.

A nemusí to být jen zmíněné tornádo, se kterým se pravděpodobně většina lidí nikdy nesetká. Daleko častěji se jedná o různé lokální povodně a záplavy, požár, vichřici nebo třeba kroupy.

Peníze všechny následky nešťastné události nemusí napravit. Ale určitě pomohou k většímu klidu, ušetří postiženému hodně starostí a díky jim lze dát věci postupně do pořádku.

Moje doporučení zní jasně. Mít pojištěný svůj nemovitý majetek je zásadní. Pro správné nastavení majetkové pojistky platí více než v jiných rozhodnutích pravidlo, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.

Myslíte, že se Vám vyplatí ušetřit pár stovek nebo tisícovek ročně oproti zničenému majetku v hodnotě statisíců či milionů, které by Vám mohly chybět ?

Já si to nemyslím. Proto doporučuji pravidelnou kontrolu vaší pojistky. Moje kolegyně - finanční poradkyně jsou připraveny vám s návrhem potřebných úprav pomoci. Zavolejte mi a já vám s nimi sjednám schůzku.

I když jste svůj majetek dosud nepojistili, pomůžou vám s uzavřením vhodné pojistky, výběrem z pojistných produktů napříč pojišťovnami na trhu.

A pokud právě nemovitost kupujete, určitě konzultaci neodkládejte a sjednejte si pojistku ke dni, kdy se stanete novým majitelem nemovitosti.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů