MÝTY A POVĚRY O PRONÁJMU

MÝTY A POVĚRY O PRONÁJMU

Pojďme se podívat na pár mýtů o pronájmu, které mezi lidmi kolují: 

Když pronajímám byt po babičce, nemusím mít živnostenský list, takže logicky z toho pronájmu ani nic státu neplatím.

Na pronájem bytu po babičce skutečně nemusíte mít živnostenský list, neodvádíte zálohy na sociální a zdravotní pojištění, ale danit příjem z pronájmu musíte. Je na to přímo kolonka v daňovém přiznání  § 9 Příjem z pronájmu. Od příjmu si můžete odečíst výdaje, buď stanoveným paušálem nebo si odečtete náklady skutečné. Z rozdílu pak platíte daň. Ta je standardně u fyzických osob 15%.

Když nemám s nájemcem žádnou smlouvu a platí mi nájem na ruku, tak na to stejně finanční úřad nepřijde.

Na každém úřadě vám potvrdí, že nejvíc kontrol realizují na základě podnětů od všímavých spoluobčanů neboli udání. Udat vás může třeba naštvaný soused, kterému vadí vaši hluční nájemci nebo nájemce, který je naštvaný, že už ho dál v bytě nechcete. 

I kdyby vás nikdo neudal, uvědomte si, že finanční úřad má přehled o vašem nemovitém majetku, třeba kvůli dani z nemovitosti. Ve více bytech naráz asi sami nebydlíte, takže se může zajímat o to, jak je využíváte.

A to úplně pomíjíme fakt, že nechat někomu k užívání svůj majetek v hodnotě milionů korun bez smlouvy, tedy bez jakékoliv právní ochrany je prostě hazard.

Nájemní smlouva je stejně na nic.

Hodně pronajímatelů tvrdí, že nájemní smlouva je stejně na nic, protože zákon víc chrání nájemce. A i když se nechovají tak jak mají, nemohou je z bytu jednoduše vystěhovat bez zdlouhavých jednání na soudě. To je sice pravda, ale! Pokud máte smlouvu, máte daný jasný rámec, co má nájemce dodržovat. Pokud tomu tak není, můžete mu dát výpověď a třeba vymáhat dlužné nájemné. Ale pokud žádnou nájemní smlouvu nemáte, nájemce zmizí neznámo kam, nechá vám poškozený byt a dluhy a vy těžko někde najdete zastání.

 

Chcete pronajmout byt nebo dům? Výběrem nájemce ani formalitami se netrapte.  Ráda se o všechno potřebné postarám

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů