NA CO SI DÁT POZOR PŘI KOUPI (NEJEN) REKREAČNÍ NEMOVITOSTI

NA CO SI DÁT POZOR PŘI KOUPI (NEJEN) REKREAČNÍ NEMOVITOSTI

V posledních letech se lidé ve zvýšené míře poohlížejí po rekreačních chatách a chalupách, na kterých by mohli trávit volný čas. Daleko od města, blízko přírodě. Proto vás chci upozornit na jednu důležitou věc, na kterou při prodeji rekreačních objektů často narážím. Setkat se s tímto ale občas můžete i u klasických rodinných domů nebo pozemků. O co se tedy jedná?

Komplikací, na kterou při prodeji rekreačních objektů často narážím, je příjezdová cesta.

Pokud se k objektu můžete dostat po obecní nebo státní komunikaci nebo je majitel objektu současně vlastníkem či spoluvlastníkem příjezdové cesty, je vše v pořádku.

Problém nastává, pokud je příjezd k nemovitosti přes pozemek soukromého vlastníka a není nijak smluvně ošetřen. Pak byste měli být opravdu ostražití a vše si řádně prověřit. Samozřejmě ještě před koupí, pak už může být pozdě. Pokud si budete nemovitost kupovat na hypotéku, bude po vás vyžadovat vaše banka, aby byl příjezd zajištěn, jinak vám hypotéku vůbec neposkytne resp. takovou nemovitost nepřijme jako zástavu za úvěr.

V prvé řadě si zjistěte na příslušném obecním úřadu, zda příjezdová cesta není tzv. účelovou komunikací. Ta se zřizuje se souhlasem vlastníka a stává se tak komunikací veřejně přístupnou. Pokud tomu tak bude, můžete být bez starostí.

Pokud se nejedná o veřejně přístupnou komunikaci, je potřeba se s vlastníkem pozemku ještě před koupí nemovitosti dohodnout. V žádném případě ale nedejte na ústní dohody. Ty sice mohou léta fungovat mezi původním majitelem objektu a vlastníkem pozemku, ale kde máte jistotu, že spolu budete vycházet stejně dobře ? A co když majitel pozemku zemře nebo pozemek prodá a jeho nástupce už ústní dohodu respektovat nebude ?

Trvejte tedy na zřízení věcného břemene, které vám možnost přístupu zajistí a které bude muset respektovat i případný nástupce současného majitele pozemku. Zřízení tzv. služebnosti musí být písemné a zapisuje se do katastru nemovitostí k předmětnému pozemku. Buď se bude jednat o služebnost stezky, které vám zajistí pěší přístup nebo služebnost cesty pro přístup motorovým vozidlem. Břemeno se sjednává bezúplatně nebo úplatně, úplatu lze zvolit jednorázovou ( zaplatíte za ni pouze jednou při uzavření smlouvy) nebo jako opakující se ( např. každý rok). Také lze sjednat břemeno na dobu určitou nebo neurčitou, v tom případě bych určitě volila dobu neurčitou.

Pokud dohoda o zřízení břemene s vlastníkem pozemku není možná, lze ho ještě žádat o povolení tzv. nezbytné cesty podle § 1029 Občanského zákoníku. Povolení se sjednává za úplatu, v tom nejnutnějším rozsahu nutném pro užívání vaší nemovitosti a je nutno přihlédnout k tomu, aby vlastníkovi pozemku nebyla tímto způsobená nějaká újma nebo nebyl pozemek poškozen. Což by ale s největší pravděpodobností musel rozhodnout soud, na který se můžete obrátit, pokud jsou všechny pokusy o dohodu marné.

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů