NEZAPOMEŇTE NA PENB

NEZAPOMEŇTE NA PENB

Už několik let je uzákoněna povinnost majitelů mít při prodeji či pronájmu nemovitosti k dispozici PENB neboli průkaz energetické náročnosti budovy. Přesto se stále setkávám v praxi s tím,že majitelé o této povinnosti neví nebo ji berou jako zbytečnost, kterou není třeba se zabývat. Za nesplnění povinnosti ale hrozí vysoké sankce. Krátké zopakování tedy neuškodí.

Kdy PENB musíte mít:

- pokud prodáváte či pronajímáte budovu

- pokud prodáváte či pronajímáte byt nebo ucelenou část budovy

Kdy PENB nemusíte mít:

- pokud převádíte či pronajímáte družstevní byt 

- pokud  prodáváte či pronajímáte budovu, na níž poslední větší změna byla provedena před 1.1. 1947

- pokud prodáváte či pronajímáte budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m²

 - pokud prodáváte či pronajímáte stavbu pro rodinnou rekreaci, která je užívána jen část roku

( V zákoně existují i další výjimky, se kterými se ale v praxi běžně nesetkávám např. církevní stavby, kulturní památky, stavby sloužící k obraně státu ap.)

U bytových domů má povinnost vypracovat PENB společenství vlastníků. Vlastník jednotky musí písemně požádat SVJ o doložení PENB a to je povinno mu ho dodat. Pokud mu ho nedodá, může vlastník potencionálnímu zájemci místo PENB předložit vyúčtováním energií - elektřina, plyn, topení za poslední 3 roky.

PENB ale nestačí mít až k podpisu kupní nebo nájemní smlouvy. PENB musíte mít již v okamžiku, kdy se nemovitost začne nabízet ( a je jedno, jestli nabízíte sami nebo prostřednictvím realitní kanceláře). Energetickou třídu musíte uvést v inzerci a každý potencionální kupec či nájemce má právo do něj nahlédnout. Státní energetická inspekce může provést kontrolu až 3 roky zpětně a majitel může za porušení zákona dostat pokutu až 200.000 Kč.

Pokud bude realitní kancelář inzerovat nemovitost bez uvedení PENB, za každý takový inzerát jí hrozí pokuta 100.000 Kč. Pokud PENB nemá od majitele k dispozici, zákon jí ukládá povinnost uvést v inzerci automaticky nejhorší energetickou třídu G, čímž ovšem může nemovitost značně znevýhodnit v očích zájemců oproti jiným inzerátům.

Z vlastní praxe vím, že kontroly nejsou jen strašák a že kontroloři skutečně mohou zazvonit i u Vašich dveří. I moje realitní kancelář už takovou kontrolou jednou prošla.

Pro nabízející klienty PENB samozřejmě ráda obstarám. Svěřte mi vaši nemovitost k prodeji či pronájmu a všechny starosti a povinnosti nechte na mě.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů