TOHLE SI UJASNĚTE DŘÍV, NEŽ ZAČNETE HLEDAT

TOHLE SI UJASNĚTE DŘÍV, NEŽ ZAČNETE HLEDAT

Často mi chodí poptávky od zájemců. Je to jako přes kopírák. Prý hledají v Brně byt. A nebo kdybych měla domek, tak by o tom taky uvažovali. Hlavně aby to mělo velkou zahradu a bylo to tak do půl hodiny od Brna... Upřímně, takový zájemce nemá absolutně jasno v tom, co vlastně hledá. Chce bydlet v bytě nebo v domě? Chce bydlet ve městě nebo na vesnici? Takový zájemce je bohužel na nejlepší cestě udělat špatné rozhodnutí.

Viděla jsem už ve své praxi klienty, kteří se s velkým nadšením stěhovali do domu na vesnici, aby se po pár letech vrátili zpět do brněnského bytu. Protože zjistili, že jim život na malé vesnici, starost o dům a časově náročné dojíždění do práce prostě nevyhovuje.

Oba typy bydlení mají svoje PRO a PROTI. Zkusme se na to spolu podívat:

Dům se zahradou je krásná představa, ale zvažte, zda to odpovídá vašemu životnímu stylu. Cestujete často? Trávíte víkendy aktivním odpočinkem, na výletech, při sportu? Dostanete se z práce domů až pozdě odpoledne nebo večer? Ruku na srdce, skutečně budete mít čas si dům a zahradu užít? Budete mít čas a energii se o dům a zahradu starat? I když to bude na úkor vašeho volného času a koníčků?

Sepište si před koupí domu všechny věci, o které se budete muset starat. Tyto věci vám nejen vezmou volný čas, ale také mohou být finanční zátěží. Zvláště pokud jste doposud v rodinném domě nebydleli, budete možná překvapeni, co všechno péče o dům obnáší, i když jde o dům úplně nový. To máte: sekání zahrady, odklízení sněhu, revize kotle a komínu, čištění okapů, údržba bazénu.... Odměnou vám ale naopak bude třeba více soukromí nebo spojení s přírodou.

Z tohoto pohledu je bydlení v bytě pohodlnější a jeho údržba je jistě méně náročná na čas i peníze. Ale pozor, ani bydlení ve vlastním bytě není úplně bez starostí a finančních nákladů, jak se mnozí domnívají. Jako spoluvlastník domu musíte přispívat do fondu na údržbu a opravy, což může činit měsíčně značnou částku. Při koupi bytu se o tyto náklady vždy zajímejte. Zvláště o opravy, které se v domě plánují nebo o výši úvěru, který se splácí za opravy již udělané. Na všech důležitých věcech se musíte společně s ostatními spoluvlastníky domluvit, a to nemusí být vždy jednoduché. Pokud jste viděli film Vlastníci, víte, o čem mluvím ( i když ten byl samozřejmě velkou nadsázkou a tak je potřeba to brát).

Na závěr mám pro vás dva tipy. Přímo z praxe, vyzkoušené mými klienty:

1. uvažujete o koupi domu, ale nejste si tak úplně jistí? Vyzkoušejte si bydlení v domě nanečisto. Prostě si na čas nějaký dům pronajměte. Ideálně v podobné lokalitě, kde chcete kupovat a ideálně na rok, abyste poznali, co vás čeká v různých ročních obdobích.

2. vyhodnotili jste, že pro vás bude byt vhodnější, ale přece jen potřebujete občas uniknout z ruchu velkoměsta? Pořiďte si rekreační nemovitost, kam budete jezdit na víkendy. Nebo třeba jen zahrádku s chatkou. Hodně jich najdete v okrajových částech měst a dají se i pronajmout.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, přeji vám, abyste ve svém novém domově byli skutečně šťastní a spokojení. A pokud si nejste ještě výběrem úplně jistí, zavolejte mi a můžeme to společně probrat třeba u dobré kávy.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů