VÍTE, CO OBNÁŠÍ VLASTNIT CHATU NEBO CHALUPU?

VÍTE, CO OBNÁŠÍ VLASTNIT CHATU NEBO CHALUPU?

Možnost uniknout na víkend z města do přírody láká hodně lidí. Je ale třeba zvážit, co všechno vlastnictví chaty nebo chalupy obnáší, aby se časem nestala přítěží. Tady je pár mých tipů, co dopředu promyslet:

1. náklady

Je potřeba si uvědomit, že provoz chaty nebo chalupy vás stojí peníze každý den. Zálohy na energie, poplatek za popelnice, daň z nemovitosti nebo pojištění musíte platit pořád, i když ji nevyužíváte. Pokud ji navíc máte koupenou na hypotéku, banka očekává splátku každý měsíc. Spočítejte si, kolik vás bude měsíčně chata nebo chalupa stát. Do nákladů započítejte i výdaje na její údržbu a náklady spojené s cestou.

Je to pro váš rodinný rozpočet únosná částka? Vyplatí se vám v poměru k času, který na ní hodláte měsíčně strávit? Nebylo by výhodnější si nějakou chatu nebo chalupu pronajímat, ať už dlouhodobě nebo příležitostně?

2. čas

V prvotní euforii se těšíte na chatu nebo chalupu každý víkend. Jenže časem se to možná začne komplikovat. Jeden týden nemůžete kvůli rodinné oslavě, další týden jsou nemocné děti, pak se najde něco dalšího a najednou zjistíte, že tam přijedete sotva jednou za měsíc. Zvažte, jestli vám váš životní styl vůbec umožňuje chatu nebo chalupu využívat tak často, jak si ideálně představujete. Také nedoporučuji pořizovat si chatu/chalupu moc daleko od vašeho bydliště. Časově i finančně náročná cesta vás může od častější návštěvy odrazovat.

3. údržba

Pokud žijete celý život v bytě, možná ani netušíte, co všechno péče o chatu/chalupu obnáší. Od sekání trávy třeba až po vyvážení jímky... Kdo si představuje, že bude celý víkend relaxovat nebo jezdit na výlety po okolí, bude možná zklamaný. Pokud navíc přijedete " jednou za uherský rok", práce se nakupí a vy s nimi potom strávíte více času. Nehledě na to, že údržba není jen o vaší fyzické námaze a o vašem čase, ale budou s ní opět spojené i náklady.

Ale abyste nenabyli mylného dojmu, že vás chci jen strašit a od koupě odrazovat. To určitě není účelem tohoto článku. Rekreační nemovitost má svá úskalí, odměnou za to všechno vám ale bude klid, čistá příroda a příjemně strávené chvíle s rodinou. A to za to stojí. Jen dobře zvažte všechny okolnosti a váš životní styl, aby se z chaty nebo chalupy nestala časem noční můra. 

Pokud hledáte rekreační nemovitost nebo naopak o jejím prodeji uvažujete, obraťte se na mě, ráda vám pomohu.

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů