VÍTE, JAKÝ JE ROZDÍL MEZI BALKÓNEM A LODŽIÍ?

VÍTE, JAKÝ JE ROZDÍL MEZI BALKÓNEM A LODŽIÍ?

Tyto dva pojmy lidé rádi zaměňují a i v realitní inzerci se často objevuje popis, který neodpovídá skutečnému stavu. Tak si v tom pojďme udělat jasno jednou provždy.

Je to v zásadě úplně jednoduché. Stačí si zapamatovat, že lodžie nevystupuje ze základního půdorysu budovy,  na rozdíl od balkónu, který z půdorysu budovy vyčnívá.

Podlaha lodžie, tedy lodžiová deska, se pne mezi dvěma oporami. Jednoduše řečeno, jedná se o zasunutý balkón, který ohraničuje zdivo. Běžně se s lodžiemi můžeme setkat u panelových domů.

Oproti tomu balkón je vůči budově předsazený, je ohraničený zábradlím a stěnou budovy. Balkón je tedy celkem jednoduše dostavitelný i na budovu, kde původně balkóny nebyly.

A aby bylo vysvětlení úplné, ještě zmíním terasy. Ty se často objevují především na nových stavbách. Terasa, stejně jako lodžie, nevystupuje ze základního půdorysu budovy.V podstatě se jedná o pochozí střechu spodního podlaží.

Nemusí se ale jednat jen o střešní terasu, která tvoří poslední podlaží. Oblíbené jsou kaskádové bytové domy, kde část podlaží ustupuje a uvolňuje prostor pro terasu. Pod tou se může nacházet jiný byt nebo třeba garáž.

U rodinných domů se za terasy považují i zpevněné plochy položené nebo zapuštěné do terénu. Typicky je to třeba terasa ze zámkové dlažby, která tvoří přechod mezi domem a zahradou.

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů