ZÁKON Č. 386/2020 Sb. - CO NOVÉHO NÁM PŘINESL ?

ZÁKON Č. 386/2020 Sb. - CO NOVÉHO NÁM PŘINESL ?

Jak už určitě víte z médií, legislativním procesem úspěšně prošel zákon č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření senátu č. 340/2013, o dani z nabytí nemovitých věcí. Tento zákon ale není jen a pouze o dani z nabytí nemovitosti. Pojďme se tedy podívat, co nového přinesl pro prodávající a co pro kupující:

1. zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Týká se zpětně i těch kupujících, jejichž vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí byl proveden v prosinci 2019 a později. Pokud už daň zaplatili, mohou si požádat o její vrácení. Vzor žádosti najdou na stránkách finanční správy.

2. prodloužení časového testu při prodeji nemovitosti

Doposud byl automaticky osvobozený příjem z prodeje nemovitosti, pokud doba mezi nabytím nemovitosti a jejím prodejem přesáhla 5 let. Nově bude tato lhůta 10 let a tato nová lhůta se bude vztahovat na prodej nemovitostí nabytých po 1.1.2021. Osvobozen příjem zůstane, pokud měl poplatník v nemovitosti trvalé bydliště min. 2 roky před prodejem nebo peníze získané z prodeje použije na obstarání vlastní bytové potřeby. Zákon rovněž nově definuje, co se rozumí tímto obstaráním.

3. Změna odpočtu úroků z úvěrů na financování bytové potřeby

Maximální výše odpočtu úroků bude snížena ze stávajících 300.000 Kč na 150.000 Kč. Limit 150.000 Kč se použije na úroky z úvěrů poskytnutých po 1.1.2021. Limit 300.000 Kč se použije na úroky z úvěrů poskytnutých před 1.1.2021. Stejný limit se použije rovněž u úroků z úvěrů, kterými budou refinancovány úvěry poskytnuté před 1.1.2021.

 Co říct závěrem ?

Pro kupující klienty je zrušení daně z nabytí určitě dobrou zprávou, protože ušetřená 4% z ceny jistě využijí lépe. 

Pokud plánujete koupit nemovitost na investici, nikoliv pro vlastní bydlení, případně s výhledem dalšího prodeje, určitě se vyplatí stihnout to do konce roku. To stejné platí,pokud plánujete hypotéku.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů