ZÁKON O REALITNÍM ZPROSTŘEDKOVÁNÍ. CO NÁM PŘINESL ?

ZÁKON O REALITNÍM ZPROSTŘEDKOVÁNÍ. CO NÁM PŘINESL ?

Na zákon o realitním zprostředkování jsme čekali dlouhá léta. Já působím v realitách od roku 2006 a už tenkrát se připravoval. Z tohoto pohledu je tedy dobře, že ho konečně v roce 2020 máme. Jeho podoba určitě není dokonalá a jen čas ukáže, zda skutečně splnil ten hlavní účel, tedy vyčistil trh od nepoctivých makléřů, kteří svou práci nedělají dobře.

Pojďme se ale raději podívat, co nám přinesl pozitivního

1. Odborná způsobilost

Doposud platilo,že makléře mohl dělat každý, kdo si zvládl vyřídit živnostenský list. Jednalo se totiž o tzv. volnou živnost, která nemá stanoveny žádné podmínky pro výkon dané živnosti. To už nyní neplatí a každý, kdo chce realitní makléře dělat, musí prokázat odbornou způsobilost pro vázanou živnost Realitní zprostředkování. Tu prokáže

- vysokoškolským vzděláním v oboru práva, ekonomie či stavebnictví nebo

-  minimálně středoškolským vzděláním s maturitou a doložením tříleté praxe v oboru nebo

- certifikátem o úspěšném složení kvalifikační zkoušky (odborná zkouška, kterou lze vykonat pouze u akreditovaných subjektů, např. u Asociace realitní kanceláří ČR)

Já způsobilost dokládám maturitou, ale především nepřetržitou praxí už od roku 2006.

2. Povinné pojištění 

Jednotliví makléři i realitní kanceláře musí mít nově sjednáno pojištění profesní odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu činnosti. Zákon přesně stanovuje minimální pojistné limity, na které musí být pojištění sjednáno. 

3. Úschova kupní ceny

Nově nemohou realitní kanceláře aktivně nabízet klientům úschovu kupní ceny na účtu realitní kanceláře. Pokud si to přesto klient vyžádá, což musí učinit písemně, je to možné pouze za přísně stanovených podmínek. Realitní kancelář 

- musí pro každý obchodní případ zřídit v bance zvláštní účet

- musí s klienty uzavřít smlouvu o úschově se stanovenými podmínkami pro výplatu peněz

- nesmí sama s uschovanými penězi nijak nakládat

- musí banku informovat o tom,kdo je skutečným majitelem peněz

- musí peníze na účet přijímat a z účtu vyplácet pouze bezhotovostní platbou

- musí vést podrobnou evidenci úschov

- musí oznámit Živnostenskému úřadu, že úschovy pro svoje klienty poskytuje

Moje společnost už od počátku svojí činnosti spolupracuje s renomovanou advokátní kanceláří, která úschovy pro naše klienty zajišťuje. Po dohodě s klienty využíváme i bankovní či notářskou úschovu.

Povinností zákon přinesl samozřejmě mnohem více. Jedná se např. o povinné náležitosti uzavíraných smluv nebo informační povinnost realitního zprostředkovatele.

Určitě se k tématu později vrátím, abych Vás informovala, jak zákon funguje v praxi.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů