2 VĚCI, KTERÉ SI URČITĚ ZKONTROLUJTE

2 VĚCI, KTERÉ SI URČITĚ ZKONTROLUJTE

Zákon o realitním zprostředkování už od roku 2020 upravuje podmínky pro poskytování realitního zprostředkování. Mimo jiné stanovuje, co musí realitní makléři a kanceláře splňovat, aby vůbec mohli tuto činnost vykonávat. Při výběru makléře nebo kanceláře dbejte především na to, jestli splňují tyto dvě věci:

1. Odborná způsobilost

Dříve realitní zprostředkování spadalo pod tzv. volnou živnost, která nemá stanoveny žádné podmínky pro výkon dané živnosti. To už nyní neplatí a každý makléř nebo odpovědná osoba realitní kanceláře musí prokázat odbornou způsobilost pro vázanou živnost Realitní zprostředkování. Tu prokáže

- vysokoškolským vzděláním v oboru práva, ekonomie či stavebnictví nebo
-  minimálně středoškolským vzděláním s maturitou a doložením tříleté praxe v oboru nebo
- certifikátem o úspěšném složení kvalifikační zkoušky (odborná zkouška, kterou lze vykonat pouze u subjektů akreditovaných u Ministerstva pro místní rozvoj)

Já způsobilost dokládám maturitou, nepřetržitou praxí už od roku 2006 a navíc certifikátem o úspěšném složení kvalifikační zkoušky, kterou jsem dobrovolně absolvovala v roce 2006 u Asociace realitních kanceláří ČR a znovu v roce 2022 u Realitního vzdělávacího institutu.

2. Povinné profesní pojištění 

Jednotliví makléři i realitní kanceláře musí mít sjednáno pojištění profesní odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu činnosti a doklad o pojištění doložit Ministerstvu pro místní rozvoj. Zákon přesně stanovuje minimální pojistné limity, na které musí být pojištění sjednáno. A jaké škody takové pojištění kryje?

Z pohledu klienta je asi nejdůležitější krytí újmy, která by mu vznikla poskytnutím nesprávné informace nebo rady a újmy vzniklé pochybením při finanční transakci. Pojištěné jsou ale třeba i škody na převzatých a zapůjčených věcech, újmy způsobené na majetku nebo újmy na zdraví.

Tady je pár příkladů z reálné praxe pojišťoven:
- pád reklamní plachty na zaparkované auto
- rozbití skleněných dveří při prohlídce
- vymalování bytu vytopeného z bytu nad ním, kde makléř nechal po prohlídce otevřené okno

Při výběru realitního makléře nebo kanceláře se určitě zajímejte o to, jestli podmínky splňují a neostýchejte se požádat o předložení dokumentů, které to prokazují ( výpis z rejstříku živnostenského podnikání nebo výpis z obchodního rejstříku a potvrzení příslušné pojišťovny o sjednání pojistné smlouvy).

Je to vaše právo a solidní makléř či kancelář nemá důvod doklady nepředložit.

 

 

 

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů