JAK SE POČÍTÁ PLOCHA BYTU?

JAK SE POČÍTÁ PLOCHA BYTU?

V inzerátech často vidíte několik různých údajů o ploše bytu a netušíte, který je pro vás ten podstatný ? Pojďme se podívat, co jednotlivé údaje znamenají.

1. Podlahová plocha je podle Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. součtem celé plochy bytu. Je to výměra ohraničená obvodovými zdmi a započítávají se do ní i vnitřní příčky, plocha pod vestavěnými skříněmi, pod vanou apod. Je to tedy stejná plocha, která by vznikla, pokud by se například některá z příček odstranila nebo kdyby se jedna místnost rozdělila na dvě. Podlahová plocha bude v obou případech stále stejná. Do podlahové plochy se započítává i sklep. Naopak balkony, lodžie a terasy jsou společnými částmi domu ( a to i v případě, že jsou přístupné pouze z konkrétních bytů, jejichž vlastníci k nim mají výlučné užívací právo), a proto se do podlahové plochy bytu nezapočítávají. 

Výše uvedená definice ale platí až pro byty, které jsou zapsané do katastru podle Občanského zákoníku, platného od 1.1.2014. Před tímto datem se totiž byty zapisovaly podle tzv. Bytového zákona a příčky se do plochy nezapočítávaly. Což může být v praxi dost matoucí a rozdíl může u větších bytů činit i několik metrů čtverečních. Údaj o podlahové ploše bytu si můžete ověřit v tzv. Prohlášení vlastníka, které je uloženo na katastru. Z něj také zjistíte, ve kterém roce bylo zpracováno.

( Doplnění: podle novely katastrální vyhlášky se bude nově údaj o podlahové ploše bytu nebo nebytového prostoru zapisovat přímo na list vlastnictví. Do konce roku 2023 dojde na katastru k doplnění těchto údajů u všech jednotek.)

2. Užitná plocha se v inzerci uvádí nejčastěji. Vymezuje pouze vnitřní výměry místností. Do celkové užitné plochy se ale počítají také sklepy, balkony, lodžie, terasy a případně prostory, které užívá výhradně vlastník bytu. Je tedy dobré vědět, kolik z celkové plochy činí samotný byt a kolik ostatní prostory. Byt s inzerovanou užitnou plochou 150m2 může mít třeba 80 m2 předzahrádku a 10 m2 sklep. Samotný byt má pak pouhých 60 m2, a to už je docela citelný rozdíl, že?

3. Obytná plocha vymezuje pouze vnitřní výměry obytných místností. Za obytnou místnost se považuje přímo osvětlená a přímo větratelná místnost o podlahové ploše alespoň 8 m2, kterou lze přímo nebo dostatečně nepřímo vytápět.  Do obytné plochy tedy nepočítáme menší kuchyně bez oken, koupelny, WC, chodby, šatny, komory, niky a podobně. Podrobněji obytnou plochu specifikují české technické normy.

Pozor je třeba si dát u podkrovních bytů. U místností s šikmým stropem totiž platí, že se počítá plocha pouze v místech, kde je minimální výška 2,3 m. Reálně je ale samozřejmě výměra celé místnosti větší. Takže až půjdete do takové místnosti kupovat nový koberec, rozhodně se nespoléhejte na plány od architekta nebo údaj z inzerce a celou místnost si přeměřte.

Prodáváte byt či dům? Nelámejte si s plochou hlavu. O všechno potřebné se postarám za vás.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů