ŠEST DŮVODŮ, PROČ SI NEKOMPLIKOVAT ŽIVOT ČERNOU STAVBOU

ŠEST DŮVODŮ, PROČ SI NEKOMPLIKOVAT ŽIVOT ČERNOU STAVBOU

S různými přístavky, kůlnami či garážemi postavenými bez povolení se setkávám v praxi neustále. Jedná se často o černou stavbu desítky let starou a současný majitel ani nemusí být tím, kdo ji postavil. Většinou se prodávající diví, proč černou stavbu řeším a zlobí se, že tím prodej jen komplikuji a prodlužuji. Je to ale především v zájmu prodávajícího, aby se černá stavba co nejdříve zlegalizovala. 


1. pokuta i hrozba demolice

Černá stavba byla postavena bez příslušných povolení a z pohledu zákona se jedná o přestupek. Za ten hrozí pokuta, v závažnějších případech nařízení odstranění stavby nebo odstranění stavby na náklady vlastníka ( pokud stavbu neodstraní dobrovolně). Je jedno, že stavba na místě stojí desítky let. U černé stavby neexistuje promlčení. Stejně tak není podstatné, kdo černou stavbu postavil.

2. nový stavební zákon

Nový stavební zákon se k otázce černých staveb a jejich dodatečných povolení staví velmi přísně. Čas ukáže, jak se bude uplatňovat v praxi. Je ale jasné, že už to nebude tak jednoduchá záležitost. 

3. problémy s pojištěním

V případě pojistné události může pojišťovna vyhodnotit, že jste se černou stavbou dopustili neodborného zásahu do nemovitosti a může krátit pojistné plnění. Tedy nemusíte z pojistky dostat tolik, kolik očekáváte.

4. zástava k hypotéce

V případě prodeje bude mít kupující problém s hypotékou, protože banky neberou do zástavy nemovitosti, které nejsou právně v pořádku. Vám se tak velmi zúží okruh potencionálních kupců, protože většina kupujících hypotéku při koupi využívá.

5. probíhající revize katastru

Jejím cílem je uvést katastrální mapy a zápisy v katastru nemovitostí do souladu se skutečným stavem. Tedy aby bylo zapsáno jen to, co se skutečně na místě nachází a naopak, aby v zápisech nic nechybělo. Revize katastru ale může značně zkomplikovat zamýšlený prodej vaší nemovitosti. 

6. odpovědnost prodávajícího i makléře

Kupující musí být upozorněn na všechny vady nemovitosti, faktické i právní. Pokud prodávající nechce černou stavbu před prodejem legalizovat, musí makléř kupujícího na její existenci upozornit. Koupí nemovitosti s černou stavbou si ale nový majitel zadělává na velké problémy do budoucna a možná raději od koupě odstoupí. Ano, jsou to přesně ty problémy, které jsou popsané v předchozích pěti bodech.

Doporučení z praxe na závěr?

Nečekejte a řešte vaši nepovolenou stavbu dříve, než vás doběhnout její následky.

 

Pokud plánujete prodej, obraťte se na mě a společně vše vyřešíme.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů