KUPUJETE BYT? POZOR NA DLUHY PRODÁVAJÍCÍHO

KUPUJETE BYT? POZOR NA DLUHY PRODÁVAJÍCÍHO

Bohužel nejsou ojedinělé případy, kdy je nový majitel po koupi bytu vyzván společenstvím vlastníků, aby uhradil dluhy prodávajícího, které vůči němu společenství vlastníků eviduje. Jedná se třeba o neuhrazené příspěvky do fondu oprav, platby za běžný provoz domu nebo zálohy na energie. A může jít o nemalé částky.

Jak takové situaci při koupi bytu předejít?

Tuto otázku řeší Občanský zákoník, který říká, že takové dluhy přejdou na kupujícího pouze v případě, že o nich mohl vědět a že při převodu doloží prodávající kupujícímu potvrzení osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy má či nemá.

Současně zákon připouští možnost, že si může kupující (se souhlasem prodávajícího) vyžádat u osoby zodpovědné za správu domu takové potvrzení sám. Pokud takové potvrzení kupující neobdrží, byť o něj žádal, má se za to, že o existenci dluhů vědět nemohl.

Řešení je tedy jednoznačné: při koupi bytu vždy vyžadujte potvrzení od společenství vlastníků resp.správce domu, jaké dluhy vůči prodávajícímu evidují.

A jak je to u družstevních bytů?

U družstevních bytů se nejedná o klasický prodej bytu na základě kupní smlouvy, ale o převod družstevního podílu v bytovém družstvu. Fungování bytových družstev se řídí Zákonem o obchodních korporacích. A ten říká jasně, že spolu s družstevním podílem přejdou na nabyvatele i veškerá práva a povinnosti.

Těmi se rozumí i dluhy, které eviduje družstvo vůči převodci družstevního podílu. O to důležitější tedy je si výši těchto dluhů dopředu u družstva ověřit.

Prodáváte byt nebo naopak hledáte vhodný byt ke koupi?
Obraťte se na mě. Ráda vám pomohu a všechny důležité věci spojené s prodejem nebo koupí ohlídám.

 

 

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů