REALITNÍ MAKLÉŘ A FINANČNÍ PORADCE. PROČ JE JEJICH SPOLUPRÁCE PRO PRODÁVAJÍCÍHO TAK DŮLEŽITÁ?

REALITNÍ MAKLÉŘ A FINANČNÍ PORADCE. PROČ JE JEJICH SPOLUPRÁCE PRO PRODÁVAJÍCÍHO TAK DŮLEŽITÁ?

Když mi volá zájemce o prohlídku nemovitosti, můj první dotaz zní: “Jakým způsobem budete koupi financovat?“. Někoho ta otázka zarazí, myslí si: “To je přece moje věc“. Není to tak úplně pravda.

V prvé řadě jako makléř musím vyloučit zbytečné prohlídky. Ty, které ubírají čas prodávajícímu, mě jako makléři a vlastně i zájemci samotnému. Brát na prohlídku zájemce, který ještě vůbec netuší, z čeho by nemovitost zaplatil, přece nedává žádný smysl. Pokud zájemce chce platit hypotékou, ale neví, na jak vysokou reálně dosáhne, odkážu ho nejdříve na finanční poradkyni.

Ta zhodnotí jeho finanční situaci a další okolnosti, které mohou hypotéku zkomplikovat (např. negativní záznam v úvěrovém registru). Také s ním probere, kolik vlastních peněz musí zájemce mít (10% z kupní ceny dnes už většinou nestačí). Teprve v tomto okamžiku je zájemce připravený chodit na prohlídky a v případě zájmu o nemovitost rychle reagovat.

Spolupráce s naší finanční poradkyní přináší při prodeji ale i další výhody.

Prodávající ví, že kupující, se kterým podepisuje rezervaci, si nestaví nějaké vzdušné zámky. Protože už má základní scoring a posouzení vybrané banky. Kupující se nemusí bát o svoje peníze. Pokud hypotéka vyřizovaná naší finanční poradkyní není schválena, vrátí mu naše kancelář rezervační poplatek v plné výši.

Velmi důležitá je úzká spolupráce s finanční poradkyní pro mě jako makléře. Protože mám v každém okamžiku kontrolu nad vyřizováním hypotéky. Vím přesně, v jaké fázi hypotéka je a mám aktuální informace pro prodávajícího. Mohu okamžitě reagovat na požadavky banky, třeba na změny ve smlouvách. Pokud je navíc v případu něco nestandardního, finanční poradkyně s bankou dopředu předjedná postup, který bude banka akceptovat.

Když si kupující vyřizuje hypotéku sám ve své bance nebo prostřednictvím svého finančního poradce, výše uvedené benefity odpadají. Prodávající i já se můžeme pouze spolehnout na informace od kupujícího. V případě, že se vyskytnou problémy, velmi záleží na odbornosti a mnohdy i ochotě jeho bankéře nebo finančního poradce. Na tom, jaké má zkušenosti s řešením nestandardních situací a také jak je schopný se všemi stranami komunikovat.

Věřte mi, nebývá to vždy snadné. Mám mnoho nepříjemných zkušeností s poradci, kteří slibovali klientům vyřízení hypotéky, na kterou čekali řadu týdnů a nakonec se nedočkali. Nebo s poradci, kteří řeší jen standardní případy a při prvním problému dají od klienta ruce pryč.

Pokud prodáváte nemovitost a vybíráte si realitního makléře, ptejte se ho i na spolupráci s finančním poradcem. Dobrá spolupráce s finanční poradkyní, na které si já osobně zakládám, vám jako prodávajícímu může ušetřit mnoho vrásek na čele.

 

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů