NA DLOUHO NEBO NA KRÁTKO?

NA DLOUHO NEBO NA KRÁTKO?

Nebojte se, nebudeme rozebírat typy účesů. Ani to, jak nastavit vodítko vašemu psovi.

Řeč bude o pronájmech. Je výhodnější dlouhodobý nebo krátkodobý?

Při rozhodování je potřeba zvážit řadu faktorů, které ovlivňují nejen finanční výnosy, ale i čas a úsilí věnované správě pronájmu. Zkrátka všechno má svá pro a proti. Pojďme se na to podívat.

Dlouhodobý pronájem

Dlouhodobý pronájem se uzavírá typicky na rok a případně se prodlužuje, pokud chce nájemce v bytě zůstat a pronajímatel vůči nájemci nemá výhrady. Je často považován za bezpečnější investici, protože nabízí pravidelný měsíční příjem, který je předvídatelný a stabilní. Pro majitele nemovitosti znamená méně starostí s hledáním nových nájemníků a nižší operativní náklady, jelikož obrat nájemníků je minimální. Tento typ pronájmu je vhodný, pokud nestojíte o časté interakce s nájemníky.

Krátkodobý pronájem

Krátkodobý pronájem, jako jsou například pobyty nabízené na platformách Airbnb nebo Booking, může přinášet výrazně vyšší zisk, zvláště v turisticky atraktivních oblastech. Tento model je flexibilní a umožňuje rychleji reagovat na změny cen na trhu a sezónní poptávku. Na oplátku ale vyžaduje více práce na správě, častější úklidy a komunikaci s hosty.

Co zvážit při výběru

  • Lokalita: Bude ve vaší lokalitě o krátkodobý pronájem zájem? Logicky je zájem vždy vyšší v centrech měst, v okolí historických památek a turisticky zajímavých cílů. Zajímavé jsou také třeba lázeňské nebo rekreační  lokality. 
  • Právní regulace: Dříve volnější úprava krátkodobých pronájmů zaznamenala v poslední době výrazné snahy o regulaci, a to ze strany obcí, státu i Evropské unie. Narazit můžete i v rámci pravidel společenství vlastníků. Je proto dobré zvážit i všechny právní a daňové aspekty, informovat se o místních podmínkách a sledovat aktuální legislativu. 
  • Čas a osobní zapojení: Krátkodobý pronájem vyžaduje aktivnější správu a větší interakci s hosty. Musíte být také připraveni na případné řešení stížností v rámci bytového domu.

Dlouhodobý pronájem poskytuje vyšší stabilitu a menší administrativní zátěž, zatímco krátkodobý pronájem nabízí potenciál pro vyšší výnosy, ale za cenu vyšších nároků na správu a rizika. V obou případech je řešením také svěřit pronájem profesionálními správci, který za vás bude řešit všechny provozní záležitosti. Úspora vašeho času vás ale logicky bude něco stát. 

Výběr mezi dlouhodobým a krátkodobým pronájmem by měl záviset na vaší lokální situaci, investičních cílech a osobních preferencích. Důležitý je také váš životní styl a množství času, které jste schopni a ochotni správě bytu osobně věnovat.

Pokud si nejste jistí, jaký typ pronájmu je pro vás nejlepší nebo potřebujete pomoc s vyhledáním vhodné nemovitosti, neváhejte se na mě obrátit.

Olga Jarošová
Autor: Olga Jarošová

Za velmi důležitý považuji osobní přístup ke každému klientovi. Nemovitost není houska na krámě a neprodáváte ji každý den. Za každou nemovitostí je konkrétní lidský příběh. Někdy veselý, někdy i hodně smutný. Ze své dlouholeté praxe ale vím, že s úsměvem a s citlivým lidským přístupem se dají vyřešit i ty nejsložitější situace.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Informace ze světa nemovitostí rovnou k vám

Prodáváte, kupujete, pronajímáte ? Každý měsíc vám pošlu můj nový článek a žádná důležitá informace ze světa nemovitostí už vám neunikne. Stačí zadat váš email a zaškrtnout souhlas se zpracováním osobních údajů.

zpracováním osobních údajů